Терминология

Терминология
# Азооспермия Липса на сперматозоиди в семенната течност, но наличие на клетки на сперматогенезата.

Aменорея
# Липса на менструация за период по-голям от 6 месеца.

# Ановулация Липса на овулация

# Антиовариални антитела Антитела, насочени срещу антигените на яйчника, които причиняват безплодие при жените.

# Антитела срещу zona pellucida Антитела, насочени срещу zona pellucida които могат да подтиснат процеса на оплождане и по този начин да причинят безплодие при жените.

# Ароматаза инхибитори Медикаменти в таблетна форма, които се прилагат с цел стимулация на яйчника и предизвикване на овулация. Ароматаза инхибиторите въздействат върху яйчниковите структури, като повишават фоликуларната сензитивност към фоликулостимулиращия хормон (FSH). При тази група лекарства не се наблюдава негативен ефект върху цервикалния мукус и ендометриума, както при СС препарати.

# Асистирани репродуктивни технологии (ART) Биомедицински процедури, които се прилагат с цел повишаване възможността за оплождане на яйцеклетката с последващо развитие на бременност. Основните процедури, които са включени са: вътрематочна инсеминация, класическа “ин витро” програма (IVF) и микроманипулационни техники.

# Аспермия Липса на сперматозоиди и клетки на сперматогенезата в еякулата.

# Астенозооспермия Намаление на количеството подвижни форми, а също и скоростта на движение на сперматозоидите в еякулата.

# Базална температура Температурата, измервана в ануса или устата сутрин, веднага след събуждане, преди ставане от леглото.

# Бластоцист Стадий от развитието на ембриона, който настъпва на 5-ти или 6-ти ден след оплождането.

# Бластоцист Ембриотрансфер Връщане на ембриона достигнал фаза бластоцист в маточната кухина. Този метод повишава успеваемостта и редуцира инцидентите на многоплодна бременност.

# Влагалище Орган в репродуктивната система на жената, който свързва външните полови органи с цервикалния канал и матката.

# Гамети Мъжките и женските репродуктивни клетки: сперматозоиди и яйцеклетки.

# Гонадотропини Гонадотропините са фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормони (LH), които се продуцират и отделят от хипофизата. Тази група медикаменти са в различни инжекционни форми: от уринарен произход - FSH комбиниран с LH (регистрирани в България: Pergonal, Menogon, Metrodin, Humegon) или рекомбинантен произход - FSH (регистрирани в България: Puregon; Gonal F) и LH (регистрирани в България: Luveris) и чрез тях се осъществява стимулацията на яйчника. При приложението им е необходимо внимателно ултразвуково и хормонално проследяване на яйчниковия отговор, с цел предотвратяване на овариалния хипер стимулационен синдром (OHSS).

# Гонадотропин Релизинг хормон (GnRH) Хормон, който се отделя от хипоталамуса и стимулира секрецията на фоликулостимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормони (LH) от хипофизата.

# Гонадотропин Релизинг хормон агонист (GnRH-agonist) Лекарствени средства (регистриран в България: Decapeptyl) с подобна на Гонадотропин Релизинг хормона (GnRH) структура и въздействие. Приложени, тези медикаменти стимулират съответните GnRH рецептори и първоначално предизвикват стимулиране продукцията на гонадотропини, което се последва от подтискане на продукцията им.

# Гонадотропин Релизинг хормон антагонист (GnRH-antagonist) Лекарствени средства (регистрирани в България: Orgalutran; Centrotide) с подобна на Гонадотропин Релизинг хормон (GnRH) структура. Приложени, тези медикаменти директно блокират съответните рецептори с последващо подтискане продукцията на гонадотропини от хипофизата, респективно и на яйчниковата функция.

# Допаминови агонисти (Parlodel, Bromocriptine) Mедикаменти, които се използват при повишена продукция на хормона Prolactin. Прилагат се с цел нормализиране на стойностите на хормона.

# Ембриолог Биолог, специализирал ембриология, който извършва необходимите лабораторни процедури при лечение на безплодието.

# Ембрион Период от развитието на организма. При човека започва от оплодената яйцеклетка на фаза пронуклеуси и завършва в 8-ма гестационна седмица от развитието на бременността.

# Ендокринни жлези Жлези, произвеждщи и отделящи хормони в кръвоностната система.

# Ендометриоза Наличие на ендометриални клетки извън ендометриалната лигавица. Най-често те се установяват в маточните тръби, яйчника и перитонеума, като причиняват често болезнена менструация и безплодие.


# Ендометриум Маточната лигавица, играеща активна роля в процеса на имплантация на ембриона.

# Епидидимис Тубуларна структура прикрепена към тестиса, където сперматозоидите се съхраняват и претъпяват последната фаза на съзряване.

# Еректилна Дисфункция Липса на ерекция при мъжа. По-често известно като импотентност.


# Естрогени Женски полови хормони, (нормално се установяват в малки количества и при мъжа) синтезирани в яйчника.

# Еякулация Отделяне на семенната течност през пениса.

# Жълто тяло (corpus luteum) Маса от клетки, които произхождат от фоликула и се формират след овулацията. Жълтото тяло продуцира прогестерона.

# Извънматочна бременност Наличие на бременност извън маточното тяло, най-често в маточните тръби. Налага оперативно лечение.

# Инхибин В хормон (Inhibin B) Синтезира се в яйчника и носи информация за яйчниковия резерв. Участвува в регулацията на Фоликулостимулиращия хормон.

# Имплантация Процес на прикрепване на ембриона към маточната лигавица.

# Киста Формация, изпълнена най-често с течност. Може да причини нарушение в овулацията.

# Кломифен цитрат (CС) Медикамент в таблетна форма, който се прилага с цел стимулация на яйчника.

# Лапароскопия Оперативна техника под обща анестезия, целяща диагностика и лечение на заболявания.

# Лутеална фаза Периодът, който обхваща втората половина на менструалния цикъл, започващ с овулацията и завършващ с настъпване на менструация. В лутеалната фаза се осъществява имплантацията на ембриона.

# Лутеинизиращ хормон (LH) Хормон, който се отделя от хипофизата, участвува във фоликулогенезата и индуцира овулацията.

# Матка Вътрешен орган от женската репродуктивна система, в който се развива бременността.

# Маточни тръби Маточните тръбите свързват маточното тяло с яйчниците.

# Менструация Излющване на богато кръвоснабдената маточна лигавица.

# Некроспермия Наличие на нежизненоспособни сперматозоиди в еякулата.

# Овулация Освобождаване на яйцеклетката от яйчника.

# Олигозооспермия Намалена концентрация на сперматозоидите в еякулата.

# Пиоспермия Наличие на гной в еякулата.

# Поликистозен яйчников синдром (PCOS). Най-честата дефиниция на това състояние включва: липсваща или нередовна овулация, придружена с покачване на мъжките полови хормони и промяна в хормоналния баланс на организма. Яйчниците обикновено са уголемени и ултразвуково се установяват множество малки фоликули под повърхността на яйчника.

# Прогестерон Хормон, който се продуцира и секретира по време на втората част от женския менструален цикъл.

# Пролактин Хормон, който се отделя от хипофизата и участвува в процеса на фоликулогенезата и имплантацията.

# Репродуктивен ендокринолог Акушер-гинеколог, специализирал в областта на репродуктивната ендокринология, който лекува нарушения в женската ендокринна полова система и безплодието в семейството.

# Семенен анализ (спермограма) Включва лабораторни тестове за определяне на количествената и качествената характеристика на сперматозоидите.

# Тератозооспермия По-малко от 5% сперматозоиди с нормална морфология, определена по стриктните критерии на Крюгер или по-малко от 30% сперматозоиди с нормална морфология, определена по критериите на СЗО.

# Тестис Мъжка полова жлеза, произвеждаща сперматозоиди и хормони. Намира се в скротума.

# Фоликул Кистично образувание, в което се осъществява развитието на яйцеклетката (оогенеза).

# Фоликуларна фаза Перидът, който обхваща първата половина на менструалния цикъл и завършва с овулацията. Това е времето, в което яйцеклетката претърпява последните фази на зреене.

# Фоликулостимулиращ хормон (FSH) Хормон, който стимулира развитието на фоликулите при жената и продукцията на сперматозоиди при мъжа.

# Хиперстимулационен синдром (OHSS). Сериозно усложнение, което обикновено е свързано с използването на гонадотропини при стимулация, но понякога може да се получи и при стимулация с сlomiphene citrate. Това състояние е в следствие от образуване на множество фоликули при стимулация, и чувствително покачване на естрадиоловите нива в кръвта. В клиничната картина, дискомфортът, свързан с уголемяване на яйчниците може да бъде съпроводен с образуване на течност в малкия таз, оточност на тъканите, както и циркулаторни, васкуларни или респираторни усложнения. Тежките форми на синдрома налагат интензивно болнично лечение.

# Хипоталамус Структура на мозъка, контролираща синтеза на половите хормони.

# Хипофиза Жлеза с вътрешна секреция, отговорна за синтеза на десет хормона (известни).

# Хистеро-салпингография (HSG). Процедура (известна като “цветна снимка”), която се извършва с помощта на ренгенов апарат, за оценка на кавитета на матката и проходимостта на маточните тръби.

# ХУЗК (Sonohysterography) Процедура, която се извършва с помощта на ултразвуков апарат, за оценка на кавитета на матката и проходимостта на маточните тръби.

# Цервикален мукус Слузестоподобен флуид, секретиращ се от цервикалния канал, който се под въздействието на естрогените е с различна степен на течливост. Този мукус подхранва и подпомага преминаването на сперматозоидите и може да ориентира жената за най-подходящото време за забременяване.

# Човешки хорио-гонадотропин (hCG) Хормон, чрез който се диагностицира настъпване на бременността. Той има подобен на лутеинизиращия хормон (LH) ефект и в клиничната практика се използва за предизвикване на овулацията (регистрирани в България: Pregnyl, Profasi).

# Яйчник Женска полова жлеза произвеждаща яйцеклетки и хормони, която се намира в малкия таз.

# Яйчников резерв Термин, който се използва за описанието на яйчниковия отговор и е в тясна връзка с яйчниковата възраст. Тя не винаги съвпада с календарната възраст на жената, като напредналата яйчниковата възраст при млади жени може да бъде причина за безплодието. Намалените яйчникови резерви се свързват с труден яйчников отговор при стимулация. За диагностициране на яйчниковите резерви се прилагат специфични хормонални и функционални тестове.
Anti cancer drugs Drugs anti cancer