Микроманипулации

Микроманипулации
Микроманипулациите са лабораторни процедури, които се използват за подпомагане на оплождането и имплантацията на ембриона.

Интрацитоплазмено спермално инжектиране (ICSI):

представлява инжектиране на един сперматозоид директно в цитоплазмата на яйцеклетката. Процедурата се извършва с помощта на т.нар инвертен микроскоп при увеличение 200-400 пъти, с размер на работната повърхност на пипетите 20 пъти (държаща пипета) и 60 пъти (инжекционна пипета) по-малка от диаметъра на човешки косъм.

При тази процедура, яйцеклетките се освобождават от заобикалящите ги кумулусни клетки с помощта на ензима хиалуронидаза. Следва обездвижване и захващане на подходящ сперматозоид чрез т.нар инжекционна (injection) пипета, фиксиране на яйцеклетката с т.нар. държаща (holding) пипета и инжектиране на сперматозоида в цитоплазмата на яйцеклетката.
Инжектираната със сперматозоид яйцеклетка се връща в инкубатора и 16-18 часа по-късно се разглежда за наличие на оплождане.

Показания за приложение на ICSI процедура:

* Oligozoospermia (по-малко от 20 милиона/мл);

* Asthenozoospermia (по-малко от 30% подвижни сперматозоиди);

* Teratozoospermia (по-малко от 5% нормални форми по стриктните критерии на Kruger);

* Диагностицирана лоша преживяемост на сперматозоидите;

* Пациенти, при които липсва оплождане в предходен IVF цикъл;

* Пациенти, при който е налице неуспех след няколкократни IVF цикъла.

В последните години показанията за прилагане на ICSI процедура се разшириха, като медода се прилага и при жени с напреднала репродуктивна възраст, субинфертилитет на база ендометриоза, имунологичен фактор, както и при безплодие с неизяснен произход.

На базата на описаната ICSI методика се въведоха нови модификации за лечение на Azoospermia:

* MESA (Аспирация на сперматозоиди от епидидимиса);

* TESA (Аспирация на сперматозоиди от тестиса);

* TESE (Екстрация на сперматозоиди от тестисa).

Преимплантационна генетична диагностика

Преимплантационната генетична диагностика се състои в изолиране на един от бластомерите (клетките) на развиващия се ембрион, който се подлага на генетичен анализ, с цел откриване на генетични отклонения и трансфериране (връщане) в матката на ембрион с нормален генетичен код.

Методът се прилага при случаи с два или повече спонтанни аборта, напреднала възраст на жената, многократно неуспешни IVF процедури, хромозомни транслокации, доказана абнормална тестикуларна мейоза при мъжа. Преимплантационната генетична диагностика повишава процента на забременяване, намалява риска от многоплодни бременности, поради малкия брой трансферирани ембриони.


Това е микроманипулационен метод, който подпомага излюпването на ембриона при имплантацията. Методът се състои в изтъняване на обвивката на ембриона (zona pellucida) с помощта на специална микропипета. Препоръчва се при жени след 38 годишна възраст, пациентки с намалени яйчникови резерви, ендометриоза и при лошо качество на ембрионите.