Замразяване (криопрезервация)

Замразяване (криопрезервация)
Замразяването е метод на съхранение на тъкани и клетки за продължителен период от време, в течен азот при температура от минус 196°С.

Замразяването на сперматозоиди се извършва с помощта на специална среда чрез т.нар. бърз метод. Замразени, те могат да бъдат съхранявани десетки години, без риск от увреждане. При необходимост, сперматозоидите се размразяват по определен начин, след което се активират със специфични среди и се инжектират в матката чрез т.нар. метод на контролирана вътрематочна инсеминация (IUI). Замразяването на семенна течност се прилага с цел съхранение на сперматозоиди за донорската програма, улесняване на брачната двойка при лечение на безплодието, или при мъже с предстояща лъче- или химиотерапия по повод малигнени заболявания.

Замразяване на ембриони се прилага когато след ембриотрансфера са останали достатъчен брой ембриони с добро качество. По този начин, при неуспех на процедурата по оплождане ин витро, съществува възможност за извършване на ембриотрансфер на замразени/размразени ембриони в последващ нестимулиран цикъл.

Този метод се прилага и при тежки форми на яйчников хиперстимулационен синдром, когато една евентуална бременност би задълбочила критичното състояние на жената. Именно поради тази причина не се извършва ембриотрансфер и всички ембриони се замразяват.

Криопрезервацията се извършва по т.нар бавен метод с компютърно контролиран замразител със средна скорост 1°С/3 мин. Използват се специфични среди, предизвикващи извличане на течностите от ембрионите. За разлика от сперматозоидите, ембрионите са много раними при процедурите на замразяване и размразяване – обикновено около 10-20% от тях не оцеляват. Това е причината да бъдат замразявани само ембриони с добро качество (степен I и II).